Najdôležitejšie fakty o hľuzovkách:

1. Hľuzovky

  Sú vreckaté huby patriace do umelo vytvorenej skupiny podzemných húb. Vytvárajú ektomykorízu s viacerými druhmi lesných drevín, ako dub, lieska, hrab, buk, lipa, topoľ, céder, borovica čierna a podobne. Plodnice tvoria pod povrchom pôdy, preto jediný spôsob šírenia spór je prostredníctvom živočíšnych vektorov, ktoré sú lákané výraznou vôňou. Na území Slovenska sa historicky vyskytovalo viacero druhov hľuzoviek, najhojnejšie sa vyskytovala hľuzovka letná (Tuber aestivum), a z gastronomicky významných aj Tuber brumale a Tuber macrosporum. Najhojnejší výskyt je zaznamenaný v práci Hollósa z prelomu 19. a 20. storočia. V tejto práci sa uvádzajú na Slovensku špecializovaní zberači hľuzoviek – hubkári, ktorí používali klasické metódy zberu pomocou cvičeného psa resp. prasiatka. Postupným útlmom zberu a pravdepodobne aj zmenou ekologických podmienok upadli hľuzovky do zabudnutia. Hľuzovky sa v mnohých krajinách sveta využívajú pre ich arómu v gastronómii.

späť na menu


2. Hospodársky najvýznamnejšie druhy

tuber aestivum
Tuber aestivum Vitt. syn. Tuber uncinatum

Popis:
  Hľuzovka letná je okrúhleho tvaru alebo mierne laločnatá. Plodnice sú hľuzovité, veľké 1-10 cm,. Perídium (vonkajšia jednovrstvová, alebo viacvrstvová stena plodnice) je čiernohnedé až čierne, na povrchu popraskané s pyramidálnymi 2-4 mm veľkými kužeľovitými výrastkami. Gléba (výtrusorodá, vnútorná časť plodnice) je najprv belavá, žltkastá až sivožltá, neskôr hnedastá, na priereze s belavými žilkami. Vôňa a chuť je príbuzná T. melanosporum hoci je menej intenzívna. Celkovo je aróma príjemná a pripomína kukuricu alebo pražený jačmenný slad. Vyskytuje sa takmer v celej Európe, na západe od Britských ostrovov po Čierne more. Na juhu od Severnej Afriky až po ostrov Gotland v Baltickom mori.




tuber melanosporum
Tuber melanosporum Vitt

Popis:
  Plodnica hľuzovky čiernovýtrusovej je okrúhleho tvaru, niekedy laločnatá. Má hnedé až čierne perídium, s bradavičkami blízko pri sebe. Gléba je hnedasto sivá alebo červenkasto čierna, s tenkými bielymi žilkami. Môže narásť až do veľkosti jablka. Vôňa je špecifická, príjemná pripomínajúca arómu jahôd. Vyskytuje sa v Taliansku Španielsku a Francúzsku.




tuber magnatum
Tuber magnatum Pico

Popis:
  Plodnica hľuzovky bielej je okrúhleho tvaru, často sploštená a nerovná. Má bledožlté až zlatisté perídium, s červenými až hnedými škvrnami. Perídium je hladké, nikdy nieje sivé. Farba gléby sa mení od mliečno bielej až po intenzívnu ružovú farbu s tenkými bielymi žilkami. Môže dosiahnuť i hmotnosť viac ako 1 kg. Vôňa má jemný cesnakový nádych. Vyskytuje sa v severných regiónoch Talianska a v Istrii, sporadicky aj v Karpatskej oblasti.




tuber brumale
Tuber brumale Vitt.

Popis:
  Plodnica hľuzovky zimnej je okrúhleho tvaru alebo mierne laločnatá. Má kovovo čierne až čierne perídium, je veľmi podobné hľuzovke letnej s menej výraznými a hustejšími výrastkami. Gléba je tmavohnedá alebo sivo čierna zo širokými bielymi žilkami. Vo vhodných klimatických podmienkach môže narásť až do veľkosti slepačieho vajíčka. Vôňa je výrazná a veľmi podobná druhu Tuber melanosporum. Je rozšírená v strednej a južnej časti Európy.




tuber choiromyces
Choiromyces venosus (Fr) Th. Fries

Popis:
  Plodnica bielohľuzovky obyčajnej je okrúhleho tvaru, často sploštená a nerovná. Perídium je sivobelavé, žltohnedé až hrdzavočervené, je hladké za vlhkého počasia rozpukané. Farba gléby sa mení od belavej až do sivej s tenkými hnedými žilkami. Priemer plodnice je od 5 do 12 cm, niekedy aj viac. Vôňa je veľmi aromatická pripomína varenú kukuricu. Vyskytuje sa lokálne po celej Európe, miestami veľmi hojná.


späť na menu


3. Biologický cyklus hľuzoviek

spory T. Aestivum a T. Brumale
Biologický cyklus čiernych hľuzoviek nie je detailne popísaný. Reprodukčný cyklus začína šírením spór ktoré sa nachádzajú vo vnútri plodnice. Šírenie spór zabezpečujú najmä lesná zver, ale aj hmyz. Uvoľnené spóry klíčia vo vhodných podmienkach a vytvárajú primárne mycélium - vegetatívny orgán hľuzovky. Postupne kolonizujú okolitú pôdu pričom pri strete s koreňmi hostiteľa tvoria sekundárne mycélium vytvárajúce ektomykorízu na koreňoch. Hľuzovky môžu dlhodobo vo forme ektomykorízy prežívať aj niekoľko desiatok rokov (symbiotická fáza).

Výskum potvrdzuje že samotná tvorba plodníc začína zvyčajne medzi 5 až 10 rokom od primárnej infekcie. Zárodky plodníc (primordiá) sa tvoria na jar alebo začiatkom leta. Pri vhodných klimatických podmienkach – dostatok tepla a zrážok zväčšujú svoj objem a dospievajú na jeseň až v zime. Plodnice využívajú aj živiny z okolitého prostredia, preto sa udáva táto fáza ako saprofytická. Zrelé plodnice sa zbierajú za pomoci cvičených psov alebo prasiat. Nezrelé plodnice neuvoľňujú svoju typickú arómu, preto ich nie je možné vo voľnej prírode identifikovať.

späť na menu


4. Spôsoby zberu

Poznáme viaceré spôsoby zberu:
  • pomocou cvičeného psa resp prasiatka,
  • pomocou typických miest bez vegetácie - “Brulé”
  • metódou “a la mouche”
    Prvý spôsob je najefektívnejší,podstatou tejto metódy je použitie cvičeného psa, ktorý dokáže na vhodnej lokalite nájsť zrelú plodnicu (za predpokladu že sa tam vyskytujú). Prasiatka netreba cvičiť lebo tie hľuzovky hľadajú väčšinou ako potravu. Toto je aj ich najväčšou nevýhodou lebo môžu hľuzovku skonzumovať hneď ako ju nájdu. Medzi nevýhody treba uviesť aj ich komplikovanú prepravu na lokalitu.

    Metóda “Brulé” využíva charakteristickú vlastnosť hľuzovky produkovať špecifické látky, ktoré inhibujú klíčenie niektorých druhov semien. Pri tejto metóde je nutné nájsť vhodnú lokalitu a vhodný hostiteľský strom, v okolí ktorého vzniká typická plocha - kruh bez iných rastlín.

    Posledná metóda využíva v okolí miest kde hľuzovky rastú prítomnosť dvojkrídleho hmyzu (Suillia sp.) – „hľuzovkové muchy“, ktoré sa vznášajú a sadajú na miesta kde sa nachádzajú hľuzovky.

späť na menu


5. Gastronomické využitie

Produkty z hluzoviek Jedla z hluzoviek Napriek tomu že podzemných húb existuje vyše sto druhov je iba zopár gastronomicky významných. Najviac cenené sú Tuber melanosporum, Tuber magnatum, Tuber aestivum, Tuber brumale. Ich hlavné využitie je v gastronómii. Používajú sa na prípravu a dochucovanie rôznych pokrmov, ale aj na výrobu dezertov, a iných výrobkov.


späť na menu